Zbilansowana dieta - zasady
Jaka powinna być dieta? Oczywiście zdrowa i zbilansowana. Zrównoważona dieta to również taka dieta, która uwzględnia odpowiednie proporcje wszystkich składników odżywczych takich jak: białko, tłuszcz, węglowodany, a także witaminy i składniki mineralne.
Jaka powinna być dieta? Oczywiście zdrowa i zrównoważona. Zbilansowana dieta to również taka dieta, która uwzględnia odpowiednie proporcje wszystkich składników odżywczych takich jak: białko, tłuszcz, węglowodany, a także witaminy i składniki mineralne. Zdrowa dieta stanowi podstawę prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i jest bezterminowa.
Stawiając na zbilansowaną dietę, powinniśmy jednocześnie znaleźć równowagę pomiędzy codzienną aktywnością, a ilością dostarczanych kalorii. Jest to niezbędne do utrzymania odpowiedniego bilansu energetycznego. Zbilansowana dieta, powinna być również układana w sposób indywidualny, w stosunku do własnych potrzeb i w oparciu do piramidę zdrowego żywienia. Z tego też powodu, inaczej będzie skomponowana zbilansowana dieta dla osób chorych, posiadających odmienne niż osoby zdrowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze.
Początki diety bywają trudne, zwłaszcza, że są związane z ważeniem i przeliczaniem składników odżywczych. Po kilku tygodniach, z całą pewnością przygotowywanie zdrowych i zbilansowanych posiłków stanie się o wiele łatwiejsze i szybsze. Ważne jest to, by poznać potrzeby własnego organizmu i odżywiać się z pełną świadomością.
Stawiając na zbilansowaną dietę, powinniśmy jednocześnie znaleźć równowagę pomiędzy codzienną aktywnością, a ilością dostarczanych kalorii. Jest to niezbędne do utrzymania odpowiedniego bilansu energetycznego. Zbilansowana dieta, powinna być również układana w sposób indywidualny, w stosunku do własnych potrzeb i w oparciu do piramidę zdrowego żywienia. Z tego też powodu, inaczej będzie skomponowana zbilansowana dieta dla osób chorych, posiadających odmienne niż osoby zdrowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze.
Zasady zbilansowanej diety
Jeśli chcemy wprowadzić zbilansowany sposób odżywiania, powinniśmy pamiętać o wytycznych, które pomogą nam zadbać o zdrowie, prawidłową masę ciała i figurę.- spożywanie 4-5 posiłków dziennie, z uwzględnieniem ok 3 godzinnych odstępów pomiędzy nimi,
- picie co najmniej 1,5 l wody dziennie,
- unikanie słodzonych i gazowanych napojów,
- wykluczenie ze swojego jadłospisu żywności przetworzonej, gotowych dań, fast foodów,
- przygotowywanie posiłków samodzielnie w domu lub korzystanie z usług cateringu dietetycznego,
- dodawanie do posiłków warzyw lub owoców,
- wyeliminowanie niezdrowych przekąsek w postaci słodyczy, chipsów itp. i zastąpmy je zdrowymi przekąskami np. orzechami,
- ograniczenie spożywania soli i zastąpienie jej w kuchni rozmaitymi ziołami i przyprawami,
- zadbanie o to, by posiłki były różnorodne, kolorowe i apetyczne,
- unikanie monotonii,
- ograniczenie lub całkowite wykluczenie cukru stołowego,
- unikanie tłustych rodzajów mięs,
- spożywanie zdrowych tłuszczy, takich jak: ryby morskie, olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy,
- wzbogacenie jadłospisu o produkty bogate w błonnik,
- zachowanie umiaru w spożywaniu alkoholu.
Początki diety bywają trudne, zwłaszcza, że są związane z ważeniem i przeliczaniem składników odżywczych. Po kilku tygodniach, z całą pewnością przygotowywanie zdrowych i zbilansowanych posiłków stanie się o wiele łatwiejsze i szybsze. Ważne jest to, by poznać potrzeby własnego organizmu i odżywiać się z pełną świadomością.